Фобийни тревожни разстройства (втора част)

Фобийни тревожни разстройства (втора част)

Продължение на Първа част

Видове фобии

Фобиите са разделени на три групи: специфични фобии, социални фобии и агорафобия.

Специфични фобии

Специфичните фобии са ирационален и постоянен страх от едно нещо. При специфичните фобии само един стимул задейства страха. Ако имате страх например от змии, може да се страхувате, когато видите змия в дивата природа, или в зоопарка или дори ако видите видео на змия. Може да имате страх от гръмотевици, височина, тъмнина, гледане на кръв и рани, летене, уриниране и дефекиране, оставане сам, зъболечение и пр. Относително най-чести специфични фобии са страхът от зараза от тежки венерически или други болести и пр. При страха от гледане на кръв и нараняване в сравнение  с другите видове фобии по-често се наблюдава брадикардия (забавяне на сърдечната дейност), а по-рядко изпадане в колапс.

Социални фобии

Социалните фобии са страх от това да бъдете на обществени места или социални ситуации. Чувствате се уплашени, уязвими и тревожни. Когато имате социална фобия, сте склонни да стоите далеч от ситуации, дори и това да ви коства пропускане на забавни и интересни за вас занимания или възможности за кариерно развитие.

Това, от което се страхувате най-много в социални ситуации, е да не бъдете публично унизени или съдени. Това е различно от срамежливостта, защото е много екстремно изживяване. Имате фобийна реакция на социални събития, а не просто склонност да се чувствате неловко или напрегнато. Например изпитвате страх от изчервяване пред външни лица, страх от повръщане, гадене, от получаване на внезапни пориви за уриниране или пък за говорене на публични места.

Агорафобия

Агорафобията е екстремен тип фобия, която се върти около това, да не попаднете в ситуации, от които не можете да избягате. Тя обхваща не само страх от открити пространства като площади, пресичане на улица и др., но и страх от тесни пространства (клаустрофобия),

Има дълъг списък от страхове, като:

  • Страх от открити пространства
  • Страх от асансьори
  • Страх от попадане сред тълпи и публични места
  • Страх от оставане сам вкъщи
  • Страх от напускане на дома
  • Страх от влизане в магазини
  • Страх от пътувания в празен влак
  • Страх от пътувания с автобус и самолет и пр.

Тези страхове могат да ви накарат да се оттеглите от света, да оставате в дома си колкото е възможно повече, за да избегнете тези страхове.

Механизъм на възникване на фобиите

Фобиите могат да  възникнат по всяко време, от ранна детска възраст до ранна зряла възраст. Например сблъсквате се с ужасяващо за вас преживяване. Реакцията ви е толкова дълбока, че я пренасяте към бъдещи преживявания, че вие отново може да се сблъскате с този ужас. Преди още дори да се сблъскате с тази ситуация, тялото ви помни преживяната реакция и преминава в режим на „бий се или бягай“.

Лечение на фобийно разстройство

Няколко различни лечения са доказано ефективни за подпомагане на хора с фобии. Медикаментозното лечение може да осигури облекчение, но по-дългосрочен ефект е възможно да се постигне чрез терапия като например когнитивно-поведенческа терапия.

Добрата новина е, че можете да започнете лечението си веднага, като се обърнете към специалист.  Предоставете си прекрасната възможност да имате по-добър и по-щастлив живот!

 


Източник: betterhelp.com