Фобийни тревожни разстройства (първа част)

Фобийни тревожни разстройства (първа част)

Дефиниция, симптоми, терапия

Всеки от нас се е страхувал от нещо в някакъв момент от живота си. Страхът от време на време може да бъде и здравословен отговор на несигурността и опасностите на света. Той, страхът може да ви помогне да реагирате по подходящ начин, когато например сте „сгащени“ на тясно в някаква ситуация. Фобиите обаче са нещо различно. Фобиите, могат да влошат качеството ви на живот, като ви карат да се страхувате и избягвате ситуации, които не представляват никаква опасност за околните. Ако се запитате колко често се страхувате, от какво е породен вашият страх, влишава ли той качеството ви на живот, то научаването на повече за фобиите тревожни разстройства, може да бъде първата ви стъпка към по-качествен, свободен и щастлив живот.

Какво е фобия?

Вярно е, че всеки от нас се страхува, но не всеки има фобия. И така, каква е разликата? Какво е това, което прави едната реакция нормална, а другата лечимо психично разстройство?

Фобиите представляват продължителен, много силен, неоснователен и несвързан с реална опасност страх от конкретен обект или ситуация, като например страх от летене, височини, змии, тъмнина и др. Ако имате фобия, то страхът ви е преувеличен и непреодолим. Това е реакция на страх към нещо, което не представлява реална заплаха за вас, поне не и в сегашната ви ситуация.

Определението за фобии е подобно на определението за страх. Страхът може да бъде естествен отговор на реална и непосредствена заплаха, но фобията в действителност няма същата основа.

Каква е биологичната същност на страха?

При съществуваща опасност определени зони от мозъка – амигдала и хипоталамус – се активират, за да контролират физическия отговор на страха. Химическите вещества като адреналин и стрес хормона – кортизол, се изливат в кръвоносната система и предизвикват определени физически реакции. Това е част от отговора на симпатиковата система на „бий се или бягай“. Битката или бягството е физиологичен отговор в тялото ви на нещо, което възприемате като опасност. Ако се случи само когато има реална заплаха, той е адаптивен в смисъл, че ви подготвя да се справите със заплахата. Тялото ви се подготвя да избяга от опасността или да остане и да се бори с нея. Страхът е това, което задейства физиологичния отговор.


Снимка: Alexandra GornUnsplash

Реакцията променя действието на вашата нервна система, променя нивата на хормоните ви, увеличава сърдечната честота, увеличава мускулното ви напрежение и повишава интензивността на вашия слух и други сетива. Страхът може или не може да бъде ирационален, но фобиите винаги са ирационални.

Фобия – значение

Ако имате фобия, то вие организирате така живота си, че да избягвате нещото или нещата, с които се страхувате да се сблъскате. Вашата нужда да избягвате всичко, от което се страхувате, е толкова голямо, че животът ви може да стане изключително ограничен. Вашето психично здраве става крехко и вие развивате специфични симптоми на фобийно тревожно разстройство.

 Какво е фобийно тревожно разстройство?

Фобичното тревожно разстройство е повече от обикновен страх. Вие не просто сте уплашени или се страхувате, а дори и при липса на реална опасност имате тези чувства. Нещо повече, фобийно тревожно разстройство е психично състояние, което рядко отминава без лечение.


Снимка: Tommy van Kessel 🤙Unsplash

Какво представлява е фобията?

Вярно е, че всеки от нас се страхува, но не всеки има фобия. И така, каква е разликата? Какво е това, което прави едната реакция нормална, а другата лечима психична болест?

Фобийното разстройство се счита за тревожно разстройство, за него е характерно екстремното безпокойство. За да разберете по-добре какво е безпокойство, помислете за някаква реална заплаха, която ви кара да изпитвате страх. Чувството, което изпитвате, когато знаете, че ще се изправите пред тази заплаха, е безпокойство. Но при фобийното разстройство усещането, което имате в момента, в който го изпитате, е страх или ужас.

Когато имате фобийно разстройство, този страх се задейства дори в безобидни ситуации. Свързвате някакъв стимул с нещото, от което се страхувате, а тялото ви се подготвя за бой или бягство. Това се случва често, ако имате фобийно разстройство.

Симптоми на фобийно разстройство

Симптомите на фобийно разстройство понякога са очевидни, а понякога е трудно да се идентифицират. Симптомите, които идват с фобиите, могат да бъдат физически, психологически и поведенчески.

Физически симптоми

Може да се чувствате напълно спокойни и психически здрави, докато страха не задейства фобията ви. След като фобията се задейства, може да получите паник атака. Симптомите на паник атака включват:

 • Усещане за задавяне
 • Втрисане или горещи вълни
 • Пеперуди в стомаха
 • Болка или стягане в гърдите
 • Гадене
 • Главоболие
 • Виене на свят
 • Изпотяване
 • Трепет
 • Скованост
 • Бързо сърцебиене
 • Чувство на отслабване
 • Сухота в устата
 • Звън в ушите

Психологически симптоми

Психологическите симптоми може да включват чувство на силен страх от загуба на контрол, като да се страхувате да не припаднете, дори да се объркате или дезориентирате. Когато реакцията е достатъчно интензивна, може да почувствате някакъв страх или страх да не умрете. В дългосрочен план хората с фобии са по-склонни да страдат от депресия, отколкото другите хора, които нямат фобии.

 Поведенчески симптоми

Как да разпознаете чрез промяна на навиците и като цяло на поведението си фобииното разстройство? Поведенческите симптоми на фобиите възникват от  желанието ви, да избегнете страха, които е свързан с тригера задействащ фобията. Като например, да промените изцяло навиците си, за да можете да живеете спокойно, без да се страхувате. Или да избягвате местата, които може да задействат фобията ви, като например да избягвате да се срещате с хора, ако имате социална фобия или дори изобщо да не напускате дома си, ако имате агорафобия, или да спрете да посещавате паркове или да ходите на излети за да избегнете евентуална среща на змия и т.н.


Източник: betterhelp.com

Следва продължение