Стресът влияе на живота ни

Стресът влияе на живота ни

Стресът е естествена част от живота.

Съвремието ни е предизвикателно и безспорно стресиращо. Има моменти от ежеддневието, в които стресът може да ни дойде в повече или да ни се струва, че не можем да го преодолеем. Има и други моменти, в които стреса може да послужи като мотиватор.
Да си представил следната ситуация. Имате намерение да постигнете определена цел в работата си. Примерно искате да впечатлите шефа. Стреса, на който сте подложен в тази ситуация, ви тласка да се представяте и справяте по-добре от обикновено. Това е добрата, полезната страна на стреса. Има моменти обаче, когато стресът не е полезен и може да има негативен ефект върху благосъстоянието ви. Да повлияе негативно на здравето, отношенията, кариерата и семейния ви живот. Но не е нужно да се случива точно така, ако се научим да управлявате стреса по подходящ начин.

Как стресът влияе на нашето здраве?

Телата ни са биологично подготвени, за да се борят със стреса. Когато се чувстваме стресирани, тялото ни иска да предприеме действия. Не е нужно да правите нещо, за да се случи това, нервната ни система поема контрола при стрес. По време на стресово преживяване, тялото ни реагира. То иска да ни защити и за да го постигне, преминава в режим на действие. Нервната ни система е готова да се бори, отделяйки хормон на стреса – кортизол. Умът и тялото ни преминават в режим „бий се или бягай“ . Сърдечният ни ритъм се повишава, тялото започва да се поти и се подготвя за защита срещу потенциалната заплаха или съответно за бягство. Биологичният отговор на тялото на стреса е да се бори с него. То иска да ни защити. Ето защо хормоните се задвижват и казват на тялото ни, че се случва нещо опасно. Тялоти и ума ни обикновено се възстановяват от краткосрочни стресови ситуации, но ако сме изложени постоянно на стрес, ще започне да се наблюдава спад в здравето.

Дългосрочен или хроничен стрес

Някои стресови ситуации са временни. Преместване в нов дом или просто сте започнали нова работа. Това са краткосрочни стресори. Но някои ситуации причиняват постоянен, дългосрочен стрес. Когато стресът е продължителен във времето, той може сериозно да повлияе на здравето. Хроничният стрес може да доведе до тежки здравословни проблеми като сърдечни заболявания, сърдечен удар, язва, проблеми с фертилитета, храносмилателни проблеми и ред други заболявания. Когато тялото ни непрекъснато отделя стресови хормони, то се вкарва в режим на непрекъснато ускоряване. Няма възможност да се изключи и да се успокой, което със сигурност ще повлияе негативно. Когато постоянно сме стресирани, имунната система се нарушава и ставаме по-податливи на заболявания. Ето защо е много важно да се лекува хроничния стрес. Поемайки отговорността да потърсим помощ за стресорите в живота си, полагаме грижи за тялото и ума си.

Стресът и връзката ум-тяло

Когато изпитваме стрес, това се отразява както върху ума, така и върху тялото. Може би, често се притесняваме, че ще ни се случи нещо лошо на нас или на семейството ни. Може би сме вманиачени в това, че ще ни уволнят от работа. Това са стресови мисли, с които се справяме редовно. Когато умът ни обаче е зает с притеснения, тялото ни също страда. Може да открием, че ни болят мускулите на гърба и на раменете, или че ни изтръпват някои части от тялото. Стресът може да засегне всеки по различен начин. Независимо как ни влияе, от решаващо значение е да потърсим помощ при стрес, за да може да се научим да го управляваме. Последиците от пренебрегването на стреса могат да бъдат много сериозни. Вашето здраве има значение и има начини да получите помощ и консултации.

Photo by Holger Link on Unsplash

Консултациите помагат при справяне със стреса

Един от най-добрите начини за справяне със стреса е да потърсите помощ. Посещение при психолог, може да помогне да се справите със тежките последици от стреса, чрез помощта на терапия и чрез стратегии за справяне, техники за релаксация. Това са методи, които ще ви помогнат да сведете до минимум тежките ефекти от стреса върху тялото и ума. Продължителното време под стрес се отразява негативно на семейния живот и отношенията като цяло. Стресът не трябва да нарушава качеството ви на живот.


Източник: betterhelp.com