Връзка и взаимоотношения

Връзка и взаимоотношения

 

Ако връзката ви е в затруднение и искате да я укрепите, или пък е в началото си и искате да я развиете, ще намерите подкрепа, в лицето на професионален терапевт. Колкото и да ни се иска, интимните отношения не идват с наръчник, който ни учи как да се държим във взаимоотношенията или как да общуваме със съпруга / съпругата си.

Подобно на други важни етапи от живота на възрастният, влизането в ангажирана връзка често може да ви остави да се чувствате объркани и несигурни какво да правите по-нататък. Много хора погрешно вярват, че отношенията винаги трябва да са забавни и вълнуващи и никога не са се замисляли какво да правят в една връзка, в която не са щастливи. Когато влизаме в интимни отношения, много от нас са склонни да пренебрегват неизбежната реалност, че един ден ще има разногласия или спор със съпруга / съпругата ни. Този прост факт от човешката природа прави въпроса какво да правите в една връзка, когато не сте щастлив напълно неизбежен.

Умните личности и двойки, които сериозно запазват отношенията си, разбират, че периодичното недоволство е просто друга естествена част от здравата връзка. Те планират, като подготвят стъпки, които да предприемат, когато връзката им достигне до неизбежно разклонение от пътя. В тази статия отговарям на въпроса какво да правите в една връзка, в която не сте щастливи и да ви помогна да развиете по-добри умения и стратегии за справяне.

Останете верни на себе си

Най-важното, което можете да направите за себе си, партньора си и бъдещето на връзката ви, е да бъдете честни относно това, което чувствате. Нормално е да сме недоволни от нашите партньори, от обстоятелствата и дори понякога от себе си. Ключът към преодоляването на тези неизбежни житейски предизвикателства е практикуването на честност, когато възникнат проблеми.
Да си честен със себе си относно сегашното си вътрешно състояние ти дава много по-ясна представа за това какво се случва с вас като индивид. Да имаш ясна перспектива за случващото се около теб е първата стъпка по пътя към решението. Можете да видите по-голямата картина на вашите действия и как те са се отразили на отношенията ви. Когато сте честни със себе си, можете да се отдръпнете и да разгледате какво ви притеснява и да си отговорите честно.

Да останеш верен на себе си дава душевна яснота и свобода да останеш честен и с партньора си, когато разговорите относно връзката ви се провеждат. Да си честен не е същото като да си груб.

Да си честен не означава правото да казваш каквото мислиш и чувстваш по отношение на партньора. Винаги използвайте дискретността и говорете с партньора си с уважение. Бъдете наясно какво се случва с настоящия ви начин на мислене. Ако сте объркани, кажете това на партньора си. След това, си дайте време и пространство, за да решите объркването. Направете същото и за партньора.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Бъдете честни с партньора

След като сте развили вътрешна яснота, бъдете честни със себе си относно вашите желания, цели, очаквания и притеснения. Следващата стъпка е да ги споделите с партньора. Това е стъпката, при която много двойки грешат. Те смятат, че може би е по-добре да пощадят чувствата на партньора си и да задържат истинските проблеми за себе си. Това е неправилно. За да разрешите проблема, трябва ясно да „видите“ проблема.

Не забравяйте, че не това, което казвате е важно, а как го казвате. Докато сте честни към това, което изпитвате и се съобразявате с това как го казвате, можете свободно да изразявате емоциите си към партньора.
Тук идва истинското споделяне. Ако се страхувате да изразите себе си или да споделите честно с партньора си, това вероятно е знак за друг основен проблем. Други неща, които могат да попречат на честността, са проблеми с доверието, получени в резултат на малтретиране и пренебрегване в детството. Същото важи и за подобни проблеми, изпитвани с възрастни.
Може да почувствате страх. Това също е нормална реакция. Ако откриете, че се страхувате да споделяте честно мислите и чувствата си с партньора, това е знак, че не вярвате на партньора или не се доверявате на себе си. Двойки, които са развили взаимно уважение във взаимоотношенията си, са отворени да чуят какво имат да си кажат един на друг. Ако това не е така във вашата връзка, това е друг фактор, който трябва да вземете предвид. Какъвто и да е случаят, би трябвало да осъзнаете, че проблемите ви са доста по-сериозни.

Обсъдете (реални) опции за решаване на вашите проблеми с отношенията

Сега, след като сте били честни със себе си и осъзнавате, че проблемите ви може да се развият много по-дълбоко, отколкото първоначално сте мислили, следващата стъпка е да разберете как ще разрешите тези новооткрити пречки. Въз основа на вашите мисли за ситуацията и разговорите с партньора, ще да добиете представа как искате да продължите.
Започнете, като попитате себе си и партньора си дали първоначалните цели, които сте имали при установяване на връзката, все още са същите. Например промениха ли се разбиранията ви относно приятелилте ви, семейството, брака и децата, откакто сте започнали връзката? Това е естествена част от процеса на растеж и развитие на човека. Добре е, ако нещата са започнали да се променят още от началото на връзката ви, това се нарича живот.

В този момент има няколко варианта да продължите.

Имайте предвид, че правенето на нищо също е избор. Първият вариант е да направите точно това – нищо. Нека развитието на връзката продължава естествено, въпреки че умът и тялото ви крещят за разрешение. Следващият вариант е да потърсите индивидуална консултация или терапия, за да научите нови начини на мислене, общуване и справяне въз основа на опита, който сте имали в тази връзка и други връзки, както и положителните и отрицателните преживявания, които са ви превърнали в човека, който сте днес.

Друг вариант е да продължите консултирането като двойка. Заедно да се ангажирате с решаването на основните проблеми на вашата интимна връзка. Това е друг важен момент, който двойките в криза често пропускат.
Тези консултации са за да ви помогнат да постигнете яснота за ситуацията и да ви осигурят умения за справяне, да ви помогнат да поддържате живота си в релси. За да подобрите себе си, връзката си или обстоятелствата, трябва да се ангажирате с промените, които искате да създадете.

Говорете с психолог за връзката си

Научете нови умения за справяне и комуникация, които помагат да се подобри качеството на комуникация във вашата връзка. Много пъти най-голямото предизвикателство е разбирането, че и двамата партньори трябва да бъдат изслушани. Всички ние внасяме различни стилове на комуникация в нашите взаимоотношения, които до голяма степен се основават на това как сме били научени да общуваме като деца. Двойките, които нямат едни и същи стилове на общуване, може да се чуват трудно помежду си, което усложнява връзката.
Връзката с психолог или съветник действа като неутрална трета страна, за да помогне на вас и партньора ви да се чуете. Така и двамата партньори имат еднаква възможност да изразят своите притеснения и да адресират въпроси, които смятат, че вредят на отношенията.

Поверителните терапевтични сесии позволяват както на вас, така и на партньора ви да задавате тежките въпроси, на които искате да знаете отговора.

 

Photo by Everton Vila on Unsplash

Следваща стъпка

Сега, когато имате по-добра представа какво да правите във връзка, в която не сте щастливи, трябва да се чувствате по-уверени, когато решите да предприемете следваща стъпка в интимните отношения. Какви са следващите стъпки?

Ако сте готови да се включите в консултация – поздравления!

 


Източник: betterhelp.com